Borde ni utveckla en egen e-handelsplattform eller hyra en kommersiell?

En strategiskt central fråga för er e-handelsutveckling är utan tvekan er tekniska plattformsstrategi. Och då menar jag inte bara att välja rätt plattform, utan framför allt om ni ska bygga och underhålla den med egna utvecklare eller inte, och om ni ska basera den på en kommersiell plattform eller på egenutvecklad kod.

Så låt oss djupdyka i dessa två alternativ.

Bakgrund

Runt 2008 såg open source-plattformen Magento dagens ljus. Licensfri och med mängder av kostnadsfria eller billiga plugins blev den snabbt ett populärt alternativ till den som ville driva en e-handel och komma igång till låg kostnad. Några år därefter kom ytterligare ett alternativ i form av WooCommerce, som hade fördelen av att enkelt kunna integreras med världens populäraste bloggverktyg Wordpress. Utöver dessa två dök det upp fler och fler open source-alternativ på marknaden.

För den som inte hade utvecklarkunskaper själv så fanns (och finns) det mängder av olika konsultbolag och frilansare som erbjöd sina tjänster med att bygga sajter baserade på dessa plattformar.

2018 förvärvades Magento av Adobe och det som tidigare kallades Magento Plus, och var en betalversion, döptes därefter om till Adobe Commerce. Magento Open-Source finns dock fortfarande kvar, men har tappat en del i popularitet i takt med att fler och fler kommersiella plattformar har dykt upp.

Google Search Trends: magento (blå) vs woocommerce (röd)
Google Search Trends: magento (blå) vs woocommerce (röd)

Notering: 2021 bytte Adobe namn på Magento Enterprise till Adobe Commerce, något som kan påverka söktrenderna ovan. Open source-versionen heter dock fortfarande Magento, och det är det begrepp många fortfarande använder.

Idag finns det såklart ytterligare alternativ för den som vill bygga sin egen e-handelssajt utan att betala kommersiella licenser.

Varför använder inte alla en open-source-plattform?

En open source-plattform som ska leva upp till namnet behöver bli så populär att många vill bidra till dess utveckling. För att bli det behöver plattformen uppfylla väldigt många behov samtidigt, eller åtminstone undvika att bli så nischad att den utesluter en stor del av den potentiella målgruppen. Open source-plattformarna tenderar därför att bli antingen väldigt generella, eller väldigt fullproppade med funktioner som inte alla nödvändigtvis behöver ha.

En annan utmaning har varit att en populär plattform blir ett tacksamt mål för olika cyber-angrepp. Genom att källkoden är öppen och tlllgänglig, samtidigt som mängden sajter som går att angripa vid ett eventuellt säkerhetshål är stort, så har open source-plattformarna historiskt varit mer utsatta för olika hacker-attacker än de kommersiella.

Måste all egen utveckling baseras på open source då?

Nej, det finns många andra sätt att bygga en sajt på också. En del sajter byggs helt och hållet på egenutvecklad kod, vilket för den som har väldigt specifika krav på sin lösning kan vara rätt väg. Idag finns det dock så mycket färdig funktionalitet så att detta istället hanteras genom "composable commerce", som enklast kan beskrivas som en a'la carte-meny av delsystem som integreras för att samverka med varandra. 

Den som väljer att utveckla sin egen lösning behöver ansvara för att den vidareutvecklas och underhålls löpande, något som oftast löses med att man anställer ett eget team av utvecklare. Att endast ha en utvecklare kanske täcker behoven för stunden, men problem uppstår så snart det blir sjukdom, semestertider, eller att personen i fråga bestämmer sig för att byta jobb. Då riskerar verksamheten att stå still om något oförutsett händer. De e-handlare som väljer detta spår behöver ofta hantera den risken genom att ha en grupp av utvecklare anställda. 

Fördelen är naturligtvis att man då samtidigt har en relativt stor utvecklingskapacitet tillgänglig varje månad, jämfört med att lägga samma kostnad på externa konsulter.

Några fördelar med att ta hand om utvecklingen själv - och äga sin egen lösning:
  • Kostnaden per utvecklingstimme är lägre
  • Ingen licenskostnad
  • Inga begränsningar i hur lösningen kan utvecklas (men utvecklingen behöver göras i egen regi)
Några nackdelar med att att ha en egenutvecklad plattform:
  • Kräver oftast ett eget utvecklingsteam internt
  • Driftrelaterade frågor och incidenthantering behöver ofta hanteras av egen personal
  • Kan bli dyr att underhålla, då mycket av utvecklingen är anpassad funktionalitet
  • Det finns ingen kommersiell motpart att ställa krav mot gällande funktionalitet eller säkerhetsbrister

Ett alternativ till att utveckla en egen lösning är att hyra en kommersiell plattform

För de företag som bestämmer sig för att inte ha en intern IT-avdelning är alternativet oftast att köpa in både utvecklingskompetens och plattform av extern part. Vissa plattformsleverantörer erbjuder även konsulttjänster för att göra kundanpassningar, medan vissa andra enbart erbjuder plattformen, kombinerat med ett partnernätverk av konsultbolag som hjälper till med implementationer och anpassning. Vi på Motillo tillhör den senare kategorin och vi bygger våra lösningar på den svenska e-handelsplattformen Litium

För 5-10 år sedan var det vanligt att en e-handelsplattform köptes in till en engångskostnad kombinerat med en årlig avgift för att få ta del av uppdateringar och support. När verksamheten växte behöver ofta nya tilläggslicenser köpas till i olika paket. Denna model, ofta kallad "on-premise" för att kunderna själva ansvarade för driften, har idag nästa helt ersatts av olika former av prenumerationsmodeller där drift och support ingår till en månadskostnad som på ett eller annat sätt följer försäljningsvolymerna. Det gör det enklare att förstå hur kostnaden utvecklas när försäljningen ökar eller minskar.

Några anledningar till att företag väljer denna väg:
  • Vill inte ha personalansvar för en intern IT-avdelning
  • Man vill vara flexibel när det kommer till löpande kostnader
  • Det finns specifika behov som möts bättre av en kommersiell plattform
  • Vill löpande kunna ta del av ny funktionalitet utan att behöva kravställa själva
Några nackdelar med att välja en kommersiell plattform:
  • Beroende av extern part för så väl underhåll som nyutveckling
  • Viss funktionalitet i plattformen kan vara svår att specialanpassa

Summering och tankar

Inget alternativ är bäst för alla, så det är viktigt att alla drar slutsatser utifrån sin egen situation. Om ni vet att ni kommer att vilja utveckla mängder av unika funktioner och vill kunna styra stora delar av lösningen själva - då kan det motiverat att utveckla en egen plattform som ni tar hand om själva. Detsamma gäller om ni ser er själva som ett tekniskt bolag, där utvecklingskapacitet kanske redan finns internt. 

Om ni däremot vill fokusera på er kärnaffär, era produkter och kunder, utan att vilja bygga upp er egen IT-kompetens, då kan det mycket väl vara bättre av att ta in extern specialistkompetens inom detta område. Då kan ni välja både den plattform ni tycker passar er bäst, och den typ av samarbetspartner ni vill samarbeta med. 

Läs mer inom detta tema:

Fler intressanta artiklar

Vad vi tog med oss från Google Think Measurement 2025
Vad vi tog med oss från Google Think Measurement 2025
Vi var på plats på Think Measurement 2025 – här är nyheterna du som e-handlare bör ha koll på. GA4, 1st-party data och varför mätning nu är en strategisk fråga.
Läs mer
Välkommen till Motillos e-handelsfrukost!
Event
Nyhet
Välkommen till Motillos e-handelsfrukost!
Är du företagare i Värmland? Kom och starta dagen med oss! Vi delar med oss av de senaste trenderna och allt som krävs för att driva försäljning såväl B2C som B2B 2025. Vi ses – det blir både lärorikt och trevligt!
Läs mer
Motillo Growth Team påbörjar samarbete med Stuvbutiken
Nyhet
Growth Team
Motillo Growth Team påbörjar samarbete med Stuvbutiken
Den lokala aktören Stuvbutiken har länge varit en stark spelare inom bygg, färg och golv - både i butik och online. För att ta nästa steg i sin digitala tillväxt har de nu valt att samarbeta med Motillo Growth Team.
Läs mer